Login
Main menu

Pumpa od tekućeg metala - preokret u tehnologiji mikro-fluida

Istraživači sa RMIT Univerziteta su razvili prvu svjetsku pumpu od tekućeg metala, revolucionarni novi mikro uređaj bez mehaničkih dijelova. Jedinstveni dizajn omogućit će mikro-fluidima i lab-on-a-chip tehnologiji da konačno ostvare svoje potencijale, s aplikacijama u rasponu od biomedicine do biogoriva. Istraživanje je objavljeno ovog tjedna u znanstvenom časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences" (PNAS). Vodeći istraživač dr. Khashayar Khoshmanesh, znanstveni suradnik u Centru za naprednu elektroniku i senzore na RMIT, rekao je da dosada nije postojao jednostavan način upravljanja tekućinom oko fluidnih čipova u mikro-proizvodnim sustavima.

pumpa-od-tekuceg-metala
"Lab-on-a-chip" sustavi veoma su obečavajući za aplikacije kao što su biosensing i analizu krvi, ali oni se trenutno oslanjaju na nespretne, velike vanjske pumpe, što znatno ograničava mogućnosti dizajna," rekao je on.
"Naša jedinstvena pumpa omogućena jednom kapljica tekućeg metala može se lako integrirati u mikro uređaj, nema mehaničkih djelova te je i energetski učinkovit i jednostavan za proizvodnju ili zamijenu."
"Baš kao što je integrirana mikro-elektronika napravila revoluciju u načinu obrade podataka - omogućila razvoj računala i pametnih telefona - integrirani mikro-protok ima potencijal da revolucionira način na koji procesuiramo kemikalije i manipuliramo bio-česticama na mikro razini.
"Ova inovacija pokazuje da se upravljanje tekućinom na mikro i nano razini može postići s jednostavnim sustavom, što je ogromna prednost u području mikro-fluida" 


Dizajn koristi kapljice galinstana – netoksične, tekuće, metalne, legure koja se sastoji od galija, indija i kositra – koja kao jezgra crpnog sistema pobuđuje protok tekućina u zatvorenom krugu.
Kada se legura aktivira primjenom napona, distribucija naboja po njenoj površini se mijenja. To tjera okolne tekućine kroz petlju bez pomicanja Galinstan kapljica, koristeći proces koji se naziva "continuous electrowetting".
Pumpom se vrlo lako upravlja tj. brzina protoka podešava se jednostavnom promjenom frekvencije, snagom i oblikom vala primijenjenog signala. Smjer protoka može se isto tako lako preokrenuti zamjenom polariteta primjenjenog napona.

Izvor: rmit.edu.au