Login
Main menu

Tvrdnje da starenje čini vjetroelektrane lošom investicijom „ne drži vodu“ po novim istraživanjima

Od početka razvoja tehnologije za korištenje snage vjetra u proizvodnji električne energije podosta je bilo rasprava o tome da li su vjetro turbine više ograničene rokom trajanja od ostalih energetskih tehnologija. Prijašnje studije koristile su statistički model za procjenu da će izlazna snaga u vjetroelektranama pasti na trećinu nazivne snage nakon samo deset godina rada. Neki protivnici vjetroelektrana tada su tvrdili da će starenjem tehnologije vjetro turbina biti potrebno masovno mijenjati kompletnu tehnologiju vjetro turbina nakon samo deset godina, što i nije baš bila privlačna opcija za investiranje. Međutim u novoj studiji, istraživači su proveli analizu koristeći lokalne podatke postojećih farmi vjetroelektrana i podatke za brzinu vjetra od NASA-e, te se pokazao da će turbine trajati svoj puni životni vijek od oko 25 godina prije nego što će ih biti potrebno nadograditi. Vjetro turbine mogu biti produktivne i do 25 godina, što vjetroelektrane čini atraktivnom dugoročnom investicijom za energetska investiranja, prema novom istraživanju.

windfarm 1661728c
U novoj studiji, znanstvenici iz Imperial College Business School provode sveobuhvatnu analizu državne flote vjetroelektrana u Velikoj Britaniji, koristeći i lokalne podatke za brzinu vjetra iz NASA-e. Analiza je pokazala da će turbine trajati svoj puni životni vijek od oko 25 godina prije nego što će im biti potrebna bilo kakva nadogradnj.

Tim je otkrio da najranije vjetro turbine u Velikoj Britaniji izgrađene 1990 godine, još uvijek proizvode tri četvrtine njihove izvorne proizvodnje i nakon 19 godina rada, što je gotovo dvostruko više od iznosa za koji se prethodno tvrdio, te procjenjuju da će učinkovito djelovati do 25 godina. Ta je trajnost usporediva s trajnošću plinskih i parnih turbina koje se koriste u termo i nuk. elektranama.
Istraživanje je također pokazalo da je kvaliteta novijih turbina mnogo bolja od najranijih modela, što sugerira da će im se produžiti vijek trajanja sve boljom i naprednijom tehnologijama izrade. Tim znanstvenika kaže da to čini čvrstu poslovnu klimu za daljnja ulaganja u industriju vjetroelektrana.


Dr. Iain Staffell, ko - autor rada i znanstveni suradnik na Imperial College Business School je rekao: " Vjetroelektrane su važan izvor obnovljive energije. Nasuprot tome nestajanje zaliha fosilnih goriva ostavlja Veliku Britaniju ranjivu na svjetske promjene cijena i sa skupim uvoznim račununom. Dakako, u prošlosti je bilo teško uvjeriti investitore u povoljnost ulaganja u vjetroelektrane. Naša studija pruža sigurnost, pomažući investitorima da se uvjere kako su vjetroelektrane učinkovita dugoročna investicija i održiv način da se Velika Britanija bori protiv budućih energetskih izazova."

Profesor Richard Green, koautor i voditelj Odjela za upravljanje na Imperial College Business School, dodao je: " Bilo je zabrinutosti zbog troškova održavanja i starenja vjetroelektrana te se postavljalo pitanje da li se isplati ulagati u njih. Ova studija diže "palac gore" ovoj tehnologiji i pokazuje da je obnovljiva energija bogatstvo na duge pruge. "

Znanstvenici su do svog zaključaka došli na temelju podataka iz NASA-e, prikupljenih u razdoblju od dvadeset godina za mjerenje brzine vjetra na točnom mjestu svake vjetroelektrane u Velikoj Britaniji. Usporedili su to sa snimljenim stvarnim izlaznim podacima iz svake farme i razvili formulu koja im je omogućila da se može izračunati koliko trošenje strojeva utječe na rad turbine. Došli su do podataka u suprotnosti s prethodnom studijom, kod koje se koristila samo prosječna procjena brzina vjetra u zemlji i na temelju nje su se  određivali učinci trošenja i habanja infrastrukture vjetroelektrana na vjetru.

U budućnosti, tim znanstvenika ima za cilj proučavanje novijih vjetroelektrana kroz duže razdoblje da se ustanovi je li napredak u tehnologiji turbine znači i manje trošenja i zamora materijala. To bi moglo pomoći znanstvenicima a i investitorima da bi se utvrdilo preciznije koliko će trajati novije vjetroelektrane, tako da mogu točnije izračunati njihovu dugoročnu potencijalnu ekonomsku korist.
Izvor: Imperial College London, slika:telegraph.co.uk