Login
Main menu

Ogromni 3D ekrani koji prikazuju 3D sliku bez naočala

Novi izum otvara vrata novoj generaciji ekrana na otvorenom. Različite slike mogu se vidjeti pod raznim kutovima, stvarajući 3D efekte bez potrebe za upotrebom 3D naočala.

laserski-3d-ekran-na-trgu

Javne projekcije postale su važan dio velikih sportskih događaja. U budućnosti moći ćemo uživati gledajući ih u 3D formatu bez upotrebe naočala, zahvaljujući novom izumu austrijskih znanstvenika. Sofisticirani laserski sustav šalje laserske zrake u različitim smjerovima tako da su različite slike vidljive pod različitim kutovima gledanja. Kutna rezolucija toliko je jaka da lijevo oko vidi jednu sliku dok desno oko vidi drugu sliku stvarajući na taj način 3D efekt.

U 2013 godini mlada tvrtka "TriLite Technologies" imala je ideju da razvije ovu novu vrstu zaslona, koji šalje zrake svjetlosti izravno u oči gledatelja. Vrlo interdisciplinarni projekt proveden je zajedno sa sveučilištem u Beču (Die Technische Universität Wien - TU Wien).

Početnička tvrtka i sveučilište


Zajedno, TriLite i TU Beč stvorili su prvi prototip koji trenutno ima samo skromnu rezoluciju od pet piksela po RGB boji ali i to jasno pokazuje da sustav funkcionira. "Trenutno stvaramo drugi prototip, koji će prikazati sliku u boji s višom rezolucijom. No ključna je stvar ta, da pojedini laserski pikseli rade. Povećanje zaslona na visoke rezolucije nije problem ", kaže PhD Jörg Reitterer (predstavnik TriLite Technologies firme i suradnik u timu profesora Ulrichu Schmid-a na sveučilišta u Beču).

laserski-3d-ekran-prvi-prototip

Svaki 3D-piksel (takozvni "Trixel") sastoji se od lasera i pokretnog ogledala. "Ogledalo usmjerava laserske zrake preko vidnog polja, s lijeva na desno. Tijekom tog pokreta intenzitet lasera se modulira, tako da su različiti laserski svjetlosni pulsevi poslani u različitim smjerovima ", kaže Ulrich Schmid. Da doživi 3D efekt, gledatelj mora biti smješten na određenom rasponu udaljenosti od ekrana. Ako je udaljenost prevelika, oba oka primaju istu sliku i vidi se samo normalna 2D slika. Raspon u kojem se 3D efekt može doživjeti može se podesiti prema zahtjevu i lokalnim uvjetima.

Stotine slika odjednom


3D filmovi u kinu prikazuju samo dvije različite slike - jednu za svako oko. Novo razvijeni zaslon, međutim, može prikazivati stotine slika. Pomicanjem u odnosu na zaslon, može se vidjeti prikazan objekt s različitih strana, baš kao i kad gledamo pravi objekt. Međutim za ovaj način prikazivanja videa potreban je novi video format a koji je već razvijen od strane istraživača. "Današnji 3D kino filmovi mogu se pretvoriti u naš 3D format, ali očekujemo da će nove nadolazeće snimke biti izrađene posebno za naše zaslone - vjerojatno s mnogo većim brojem kamera", kaže Franz Fiedler, tehnički direktor TriLite Technologies-a.

U usporedbi s filmskom platnom, zaslon je mnogo snažniji, jasniji i življi. Stoga se može koristiti na otvorenom, čak i na jakom suncu što nije zanimljivo samo radi 3D prezentacija, nego i za ciljane reklame. Elektronički plakati mogli bi prikazati različite oglase, gledajući iz različitih kutova. "Možda netko želi privući svojom reklamom kupce koji izlaze iz trgovina preko puta, a u isto se vrijeme drugi oglas prikazuje ljudima koji čekaju na autobusnoj stanici", kaže Ferdinand Saint-Julien, predsjednik Uprave TriLite Technologies. Tehnološki, to ne bi bio problem izvesti.

Ulazak na tržište


"Vrlo smo zadovoljni što je projekt bio tako uspješan u tako kratkom vremenu", kaže Ulrich Schmid. U samo tri godine stigli smo od prvih skica do prototipa koji radi. Tehnologija je sada patentirana i predstavljena u nekoliko znanstvenih publikacija. Drugi prototip trebao bi biti završen do sredine godine a komercijalno lansiranje proizvoda zakazano je za 2016 godinu.

Izvor: TU Wien / TriLite Technologies GmbH