Login
Main menu

Punjenje mobilnih uređaja korištenjem uobičajenih svakodnevnih kretnji

Zamislite punjenje svog mobitela jednostavnom šetnjom oko vašeg ureda ili trljanjem dlanova. Umjesto utičnice u zidu sada ste vi izvor električne energije. Istraživači su na 247. nacionalnom susretu i izložbi Američkog kemijskog društva (247th National Meeting & Exposition of the American Chemical Society-ACS ), predstavili ove komercijalne mogućnosti i jedinstvenu viziju za zelenu energiju. punjenje-mobilnih-uredjaja-koristenjem-uobicajenih-svakodnevnih-kretnjiNa sastanku, kojemu su prisustvovali tisuće znanstvenika ima više od deset tisuća izvješća o novim dostignućima u znanosti i drugim temama koji se održao ovaj četvrtak u kongresnom centru u Dallasu.Zhong Lin Wang doktor znanosti, njegov tim, uključujući i apsolventa Long Lin-a koji je predstavio njihov rad, naveli su način koji će promijeniti današnje viđenje korištenja mehaničke energije.

 

 

Konvencionalni izvori energije do sada su se oslanjali na stogodišnji princip proizvodnje i distribucije koji obuhvaća raštrkane skupe elektrane i mrežu za distribuciju električne energije. Prije nekoliko godina, Wang i njegova ekipa na "Georgia Institute of Technology" radili su na minijaturnom generatoru baziranom na temelju energetskog fenomena znanog kao piezoelektrični efekt, (elektricitet koji se javlja uslijed pritiska na neke kristale). Na njihovo iznenađenje generator je proizvodio više energije nego što se očekivalo. Istražujući što je uzrokovalo povećanje vršne snage, otkrili su da su se dvije polimerne površine u uređaju trljale zajedno proizvodeći tribo-električni efekt – u suštini poznatiji kao statički elektricitet.
Nadovezujući se to nepredviđeno otkriće, Wang je zatim razvio prvi triboelektrični nanogenerator, poznatiji kao "Teng ". On je upario dvije ploče različitih materijala zajedno - jedana donira elektrone, a druga ih prihvaća. Kada se ploče dodiruju, elektroni teku iz jedne ploče u drugu. Kada se listovi odvoje javlja se između njih razlika potencijala tj. napon.

Od njihove prve publikacije o TENG-u  2012, povećali su izlaznu snagu generatora za faktor od 100000, dosežući izlaznu snagu od 300 vata po četvornom metru. Sada jednim korakom svojim stopalom Wang može upaliti set s tisuću LED žarulja.
Njegova skupina je uključila TENG generatore u uloške cipela, zviždaljke, pedale , podne podloge, ruksake i vodene plutače za razne potencijalne primjene. Ove naprave iskorištavaju snagu svakodnevnih pokreta kao što su vibracije, trljanje, hodanje, pa do globalnih pokreta beskrajnih razmjera kao što su valovi oceana. Ovi pokreti proizvode mehaničku energiju koja je oko nas stalno prisutna, samo znanstvenici do sada nisu znali kako je pretvoriti izravno u korisnu snagu na održiv i pouzdan način.

"Ključ za ogroman skok u izlaznoj snazi i budućem napredku je kemija.
Količina proizvedene energije ovisi o površinskim svojstvima materijala. Izrada uzorka od nanomaterijala na površinama od polimernih filmova ogromno povećava dodirnu površinu između ploča i može napraviti 1000 puta veću razliku u izlaznoj snazi generatora", objasnio je Wang.
S tim poboljšanjima, Wang je rekao da njegova skupina sada radi na komercijalizaciji proizvoda za punjenje mobitela i drugih mobilnih uređaja pomoću TENG-a. On predviđa da će ovi nanogeneratori u bliskoj budućnosti napraviti daleko veći utjecaj, mnogo većih razmjera u iskorištavanju energije. Istraživači bi mogli koristiti ovu tehnologiju za iskorištavanje beskrajne energije valova oceana, kišnih kapi, vjetra oko nas - sa sitnim generatorima umjesto ogromnih turbina – te će oni pomoći zadovoljiti svjetsku stalno rastuću potražnju za energijom, rekao je Wang.

Wangova istraživanja su financirana od strane Nacionalne zaklade za znanost, US Department of Energy, Nacionalnog instituta za materijale u Japanu, Samsunga i Kineske akademije znanosti.
Pogledajte video o radovima Wang-ovog tima na ovom linku: http://www.youtube.com/watch?v=AVhJ4G-7na4

Izvor: American Chemical Society (ACS)