Login
Main menu

Ugljikova nanocijevna vlakna razvijana na univerzitetu Rice nadmašuju bakrene vodiče

Na osnovi uspoređivanja težine, ugljične ili karbonske nanocijevi, (vlakna izumljena na Rice univerzitetu), imaju veću sposobnost prijenosa električne struje od bakrenih kablova iste mase prema novom istraživanju.
Dok su pojedine ugljikove nanocjevčice sposobne prenositi gotovo 1000 puta više struje od bakra, iste cijevi povezane u vlakna uz dosadašnju tehnologiju zakažu puno prije nego što dosegnu tu vrijednost.
No nedavni niz testova  na Rice univerzitetu pokazala su da obična mokro-tkana vlakna karbonskih nanocijevi još uvijek praktično nadmašuju bakar, mogu provoditi i do četiri puta veću amperažu od bakrene žice iste mase. Istraživači kažu kako to čini vodiče zasnovane na nanocijevima idealnom „podlogom“ za prijenos električne energije u sustavima gdje je faktor težine od velike važnosti, kao primjena u zrakoplovstvu ili istraživanju svemira.
Illustration by Tanyia Johnson


Analiza vođena profesorima sa Rice univerziteta, Junichiro Kono-om i Matteo Pasquali-om pojavila se ovoga tjedna u online časopisu Advanced Functional Materials. Samo godinu dana ranije časopis Science izvijestio je da su Pasquali laboratorij , u suradnji sa znanstvenicima iz nizozemske tvrtke Teijin Aramid, proizveli vrlo jaka vodljiva vlakna iz ugljikovih nanocjevčica.
Današnji kabeli od bakra ili aluminija su teški, jer njihova niska vlačna čvrstoća zahtijeva povečanje jezgre kabela čelikom.

Znanstvenici koji rade s nano materijalima već duže vrijeme razmišljaju o tome kako mora postojati bolji način za prijenos električne energije vodičima . Određene vrste ugljikovih nanocjevčica mogu prenositi mnogo više električne energije od bakra. Idealni bi se kabel sastojao od dugih metalnih "armchair" nanocjevčica koje bi prenosile struju na velike udaljenosti uz zanemariv gubitak, međutim takav kabel još nije izvediv, jer još uvijek nije moguće proizvesti čiste "armchair" strukture u jednom komadu, rekao je Pasquali.
U međuvremenu ,Pasquali laboratorij je stvorio metodu „spin vlakna“ iz miješanih vrsta nanocijevi koji još uvijek nadmašuje bakar. Kabel razvijan od Pasquali-ja i Teijin Aramid-a je jak i fleksibilan iako mu je promjer samo 20 mikrona, što je tanje od vlasi ljudske kose.

izvor: news.rice.edu