Login
Main menu

Ogromni 3D ekrani koji prikazuju 3D sliku bez naočala

Novi izum otvara vrata novoj generaciji ekrana na otvorenom. Različite slike mogu se vidjeti pod raznim kutovima, stvarajući 3D efekte bez potrebe za upotrebom 3D naočala.

laserski-3d-ekran-na-trgu

Javne projekcije postale su važan dio velikih sportskih događaja. U budućnosti moći ćemo uživati gledajući ih u 3D formatu bez upotrebe naočala, zahvaljujući novom izumu austrijskih znanstvenika. Sofisticirani laserski sustav šalje laserske zrake u različitim smjerovima tako da su različite slike vidljive pod različitim kutovima gledanja. Kutna rezolucija toliko je jaka da lijevo oko vidi jednu sliku dok desno oko vidi drugu sliku stvarajući na taj način 3D efekt.

U 2013 godini mlada tvrtka "TriLite Technologies" imala je ideju da razvije ovu novu vrstu zaslona, koji šalje zrake svjetlosti izravno u oči gledatelja. Vrlo interdisciplinarni projekt proveden je zajedno sa sveučilištem u Beču (Die Technische Universität Wien - TU Wien).

Opširnije:Ogromni 3D ekrani koji prikazuju 3D sliku bez naočala

Staklena vlakna koja dovode svjetlost u stanje mirovanja

Važan korak prema kvantnoj teleportaciji učinjen je na tehničkom sveučilištu u Beču (TU Wien - Vienna University of Technology). Procesom vezivanja fotona u atomima, svjetlost u staklenim vlaknima može biti usporena na brzinu kretanja brzog vlaka tj. od kojih 180 km/h a za kratko vrijeme fotone može dovesti i do stanja potpunog mirovanja.prikaz-procesa-kvantnog-usporavanja-svijetlosti

Opširnije:Staklena vlakna koja dovode svjetlost u stanje mirovanja

Drvo ulazi u visoku tehnologiju: Novim procesom celuloza se pretvara u uređaje za pohranu energije

Važno otkriće u kemiji trebalo bi uskoro omogućiti drveću da odigra veliku ulogu u izradi visoko tehnoloških uređaja za pohranu energije. Otkriveno je da se celuloza-najobilniji organski polimer na zemlji, ključna komponenta stabala može iskoristiti u gradnji blokova za superkondenzatore.

process-turns-cellulose-into-energy-storage-devices

 

Proces pretvorbe zasnovan na temeljnom kemijskom otkriću znanstvenika sa Oregon State Universiteta, izgleda da bi drveće uskoro moglo igrati veliku ulogu u izradi high-tech uređaja za pohranu energije. (Izvor slike: Oregon State University)

Opširnije:Drvo ulazi u visoku tehnologiju: Novim procesom celuloza se pretvara u uređaje za pohranu energije

Punjenje mobilnih uređaja korištenjem uobičajenih svakodnevnih kretnji

Zamislite punjenje svog mobitela jednostavnom šetnjom oko vašeg ureda ili trljanjem dlanova. Umjesto utičnice u zidu sada ste vi izvor električne energije. Istraživači su na 247. nacionalnom susretu i izložbi Američkog kemijskog društva (247th National Meeting & Exposition of the American Chemical Society-ACS ), predstavili ove komercijalne mogućnosti i jedinstvenu viziju za zelenu energiju. punjenje-mobilnih-uredjaja-koristenjem-uobicajenih-svakodnevnih-kretnjiNa sastanku, kojemu su prisustvovali tisuće znanstvenika ima više od deset tisuća izvješća o novim dostignućima u znanosti i drugim temama koji se održao ovaj četvrtak u kongresnom centru u Dallasu.Zhong Lin Wang doktor znanosti, njegov tim, uključujući i apsolventa Long Lin-a koji je predstavio njihov rad, naveli su način koji će promijeniti današnje viđenje korištenja mehaničke energije.

 

Opširnije:Punjenje mobilnih uređaja korištenjem uobičajenih svakodnevnih kretnji

Sićušni tranzistori za ekstremne uvjete i okolinu

Inženjeri su smanjili plazma uređaje da bi im povećali otpornost na zračenje.
Inženjeri elektrotehnike sa univerziteta Utah izumili su najmanji plazma tranzistor koji može izdržati visoke temperature i ionizirajuća zračenja kakva nalazimo u nuklearnom reaktoru. Tranzistori ove vrste bi jednoga dana mogli omogućiti pametnim telefonima da uzimaju i skupljaju medicinske rendgenske snimke na terenu, a uređajima za mjerenje kakvoće zraka omogućiti da daju očitanja u realnom vremenu.

sicusni-tranzistori-za-ekstremne-uvjete

"Ova elektronika zasnovana na plazmi može se koristiti za kontrolu i upravljanje robotima te obavljanje zadataka unutar nuklearnog reaktora. Strujni krugovi zasnovani na mikro-plazma tranzistorima mogu kontrolirati nuklearni reaktor ako nešto pođe po zlu, a također tranzistori mogu raditi i u slučaju nuklearnog rata", kaže Massood Tabib - Azar, profesor elektrotehnike i računarstva.

Opširnije:Sićušni tranzistori za ekstremne uvjete i okolinu