Elektrotehnika.info - Elektrotehnički Portal

10 besplatnih programa za dizajniranje elektroničkih pločica i projektiranje elektroničkih šema

10 besplatnih programa za dizajniranje elektroničkih pločica i projektiranje elektroničkih šema

Trebate li besplatan PCB (printed circuit board) dizajn softver ili alat za izradu svojeg elektroničkog projekta, predstavljamo vam 10 najboljih besplatnih PCB softverskih alata dostupnih na internetu. Pomoći će vam da izradite svoju tiskanu pločicu brzo i sa lakoćom.

 


 

1. ZenitPCB

ZenitPCB-wsZenitPCB je izvrstan PCB softverski alat za kreiranje profesionalne tiskane pločice. Fleksibilan i jednostavan CAD program za korištenje, koji će vam omogućiti da ostvarite svoje projekte u kratkom vremenu. S ZenitPCB programom možete kreirati projekt počevši iz šematskog projekta ili možete samo kreirati elektroničku pločicu po potrebi. Sa programom dolazi i poveća arhiva elektroničkih simbola i komponenata koji vam mogu uvelike pomoći kod određivanja razmještaja elektroničkih elemenata na el. pločici.
ZenitPCB Suite je namijenjen hobistima, studentima, i edukativnim institucijama besplatno, U besplatnoj verziji ima ograničenje od 800 pinova. Za veće projekte možete kupiti licenciranu verziju.
Link: http://www.zenitpcb.com/Download.html


 

2. FreePCB

free pcb sFree PCB je besplatan, otvorenog koda PCB dizajn program za Microsoft Windows operativne sisteme. Dizajniran je da bude jednostavan za učenje i korištenje, a ipak sposoban za postizanje profesionalnih i kvalitetnih radova.
Neke od njegovih značajki su:
Može kreirati poločice od 1 do 16 bakrenih slojeva,
Izrada elektroničkih ploča veličina i do 60x60 inča (152,4x152,4cm),
Rad sa metričkim i imperijskim jedinicama,
i još mnogo impresivnih funkcija a besplatno!

Link: http://www.freepcb.com/


 

3. TinyCAD

TinyCAD sTinyCAD je jednostavan i besplatan program koji će vam pomoći u crtanju elektroničkih shema. Dolazi u kompletu s arhivom simbola da bi ste odmah započeli. Možete jednostavno isprintati svoje dizajne ili možete koristiti TinyCAD za objavljivanje svojih radova u PNG formatu na webu. TinyCAD podržava export net list informacija u druge PCB programe.
Link: https://www.tinycad.net


 

4. Osmond PCB

osmond-pcb-wsAko dizajnirate tiskane pločice, Osmond PCB program za Macintosh stavlja veliku moć i fleksibilnost na dohvat ruke. Granica i ograničenja u ovome besprijekornome programu nema. Sa Osmond PCB programom možete dizajnirati elektroničke pločice bilo koje veličine i oblika i sa koliko slojeva želite. Sa prostornom rezolucijom od 10 nanometara (0,00001 mm), Osmond PCB vam daje sve što je potrebno kod preciznosti izrade. Možete staviti elektroničke komponente bilo gdje na pločici pod bilo kojim kutem. Također možete kreirati konekcije bilo koje širine uz bilo koji vama odgovarajući put i iz bilo kojeg kojeg kuta.
Neke od značajki Osmond PCB programa:
Rad sa metričkim i imperijskim jedinicama,
Import net list i part list informacija iz drugih PCB programa,
Automatizirano ili ručno povezivanje elektroničkih komponenti,
Kreiranje bakrenih ploha na elektroničkoj pločici,
Mogućnost postavljanja pdf predložaka ili skica u podlogu preko kojih vrlo jednostavno možete izraditi svoj projekt,
i još mnogo korisnih funkcija,
u besplatnoj verziji ograničen je na 700 pinova, a ako vam je potrebno više za 79$ možete kupiti program bez ograničenja.

Link: http://www.osmondpcb.com/download.html


 

5. BSch3V

BSch3V wsBSch3V je program za izradu elektroničkih shema za Windows operativne sustave. Naziv "BSch" je kratica za "Basic Shematic" osnovno šemiranje. BSch3V ima osnovne funkcije, kako bi se pojednostavio postupak izrade elektroničkih shema. Ako niste zahtjevni i potreban vam je program za brzo i jednostavno crtanje elektroničkih shema ovo je program za vas.
U instalacijsko paketu dolaze i korisni dodaci:
BSch3V Schematic capture (Ver. 0.81.02)
LCoV Component library editor (Ver. 0.81.01)
PL3W Partslist generator (Ver. 0.81.00)
NL3W Netlist generator (Ver. 0.81.01)
NUT3W Automatic numbering software (Ver. 0.81.00)
CE3Search Searching utility for CE3 files. (Ver. 0.81.000)
Component library
Source code

Link: https://www.suigyodo.com/online/e/index.htm


 

6. ExpressPCB

ExpressPCB sBesplatan ExpressPCB progaram je besprijekorno jednostavan za korištenje. Po prvi put, projektiranje pločica je jednostavno i za početnike i jednako učinkovit za profesionalce. Fantastičan i jednostavan programčić za izradu elektroničkih pločica - potpuno besplatan, a zasigurno će zadovoljiti sve hobi elektroničare i one više i manje zahtjevne.
Link: https://www.expresspcb.com/


 

7. Kicad

kicad pcb wsKicad je (GPL) napredan software otvorenog koda za izradu elektroničkih shematskih dijagrama i tiskanih pločica. Korisna alatka za svakoga ko se ozbiljno bavi elektroničkim dizajniranjem (shematski dijagrami i tiskane ploče do 16 slojeva). Radi na Windows, Linux i Apple OSX-u.

Link: http://kicad-pcb.org/


 

8. gEDA

geda sgEDA je elektrotehnički program koji je napravljen za Linux a od nedavno postoji i MacOSX verzija, te predstavlja alate koji se koriste za projektiranje električnih sklopova, šematsko skiciranje, simulacije, izradu prototipa i proizvodnju. Trenutno projekt Geda nudi ozbiljan besplatan paket softver aplikacija za elektronički dizajn, uključujući i brza šematska idejna rješenja, upravljanje proračunima, kalkulacijama materijala (BOM) generaciju, netlisting u više od 20 netlist formata, analogne i digitalne simulacije, te kreaciju tiskane pločice (PCB ) i izgled tj. dizajn elektroničke pločice. Fascinantan besplatan program otvorenog koda za koji moramo zahvaliti Linux programerima kojima očito ne ide baš najbolje sudeći po web stranicama, pa ako ga komercijalno dobro iskoristite ne zaboravite im kupiti gajbu piva.

Link: http://pcb.geda-project.org


 

9. Fritzing

fritzing software wsFritzing software za elektroniku je zanimljiva napredna open-source inicijativa za podršku elektroničkim dizajnerima, elektroničkim umjetnicima, znanstvenicima i hobistima za kreativan rad s interaktivnom elektronikom i razvojem elektroničkih projekata. Fritzing pomaže da naučite više o elektroničkim sklopovima, da dokumentirate svoje projekte, pa čak i da ih pripremite za proizvodnju. Odličan interaktivan i edukativan program pogodan za edukativne ustanove sa ogromnom podrškom, tutorijalima i sample projektima na njihovim web stranicama, pa ako ga nađete komercijalno isplativim ne zaboravite im donirati koji bakšiš ( na stranici za skidanje programa uljudno mole za 0, 10, 25$ ili iznos po volji :) da nastave razvijati ovaj edukativan i svestran program za elektrotehničku struku. Napredniji korisnici bi mogli pridonjeti prijevodu na hrvatski jezik. Fritzing program radi na Windows, MacOSX i Linux platformama.

Link: http://fritzing.org/download


 

10. DesignSpark PCB

DesignSpark-PCB wsDesignSpark PCB je najpristupačniji softver za elektronički dizajn. Lako ga je naučiti i jednostavan je za korištenje a osmišljen je na način kako bi značajno smanjio dragocijeno vrijeme u proizvodnji. U srži ovog jedinstvenog pristupa je moćan softverski motor koji vam omogućuje kreiranje shema i dizajn PCB elektroničkih ploča. DesignSpark PCB je osvojio više nagrada i ima više od 250.000 registriranih korisnika te nalazi svoju primjenu u elektroničkoj industriji kao standard za suradnju i dijeljenje datoteka!
DesignSpark PCB je besplatan za komercijalne ili nekomercijalne svrhe, bez ograničenja ili licenciranja.
Link: https://www.rs-online.com/designspark/pcb-download-and-installation

elektrotehnika.info